ГлавнаяРегистрацияВход ООО Брикетмал
Среда, 15.05.2024, 09:21
Форма входа
Меню сайта

Календарь новостей
«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Друзья сайта

Главная » 2009 » Январь » 21 » Як на Житомирщині правоохоронці борються з вирубкою лісів
Як на Житомирщині правоохоронці борються з вирубкою лісів
18:52

 Навести лад у цьому чималому господарстві покликані 45 лісгоспів та лісництв. Водночас ринок лісу досить прибуткова справа. Близько 380 деревообробних підприємств та пилорам різної форми власності, що функціонують в області, забезпечують його наповнення.

   Проте дуже часто законність їх роботи викликає сумніви у представників правоохоронних органів. Так, упродовж листопада-грудня минулого року працівники міліції проводили оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на виявлення та усунення існуючих порушень у сфері діяльності лісопереробних підприємств.

   За словами старшого оперуповноваженого Управління ДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області МиколиШевчука, найчастіше серед виявлених порушень - відсутність, невідповідність або недооформленість належної, у тому числі дозвільної, документації. Йдеться, зокрема, про наявність дозволів на ведення робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою. Думаю, говорити про те, що легковажність у питаннях організації безпеки праці людини може занадто дорого коштувати, зайве.

   Загалом же під час проведення профілактичних заходів було задокументовано 21 факт незаконної діяльності пилорам, 20 їх власників притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності. На жаль, це не завжди дає позитивний результат.

   Як свідчить практика, продовжує Микола Вікторович, власники лісопереробних підприємств вважають за доцільніше сплатити накладене судом адміністративне стягнення у вигляді штрафу, аніж займатись усуненням виявлених недоліків. Причини цілком об’єктивні: суми штрафів значно менші очікуваних прибутків.

   Одним з найбільш характерних порушень є й обробка необлікованого лісу, тобто такого, чиє походження не встановлено та документально не підтверджено. Як правило, така деревина є результатом незаконним порубок. Сьогодні оперативники все частіше виявляють випадки, коли ті, хто покликані забезпечувати охорону лісу, вчиняють самі або сприяють іншим у його розкраданні. У минулому році за подібними фактами було порушено 11 кримінальних справ, у тому числі 6 – за хабарництво.

   Нещодавно під час профілактичного рейду на одній з пилорам, що знаходиться у Житомирському районі, працівниками УДСБЕЗ було виявлено декілька куб.м немаркованої деревини, походження якої пояснити на підприємстві не змогли. Наразі правоохоронці встановлюють місце та законність її вирубки та причетних до цього осіб.

   Всього ж у минулому році на Житомирщині виявлено 44 злочини у цій сфері, що, до речі, є однією з бюджетоутворюючих для нашої області. За встановленими фактами порушено 21 кримінальну справу, до речі, лише в одній з них завдані державі збитки складають близько 3 млн. гривень.

   Однак, зловживання у лісовій галузі, переконані працівники міліції, мають масштабніший характер і багато в чому зумовлені прогалинами чинного законодавства.

http://www.mobus.com/

Просмотров: 917 | Добавил: briketmal | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:

 
Поиск
Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный конструктор сайтов - uCoz